Anna mulle asuntolainaa

Nyt se on meilläkin sitten edessä! Se Oikea löyty, nimittäin unelmien talo. Nyt sen ostamiseen pitäisi jostain saada rahat, ja siinäpä vasta pulma. Mistä löytää se edullisin laina? Lainan kilpailutuksella säästää kyllä paljon, mutta hirvee homma siinä on, ainakin mulle, kun en oikein vielä laina-asioista mitään ymmärrä!

Marginaalit ovat jo pitkään olleet laskussa, ja laskevat loivasti edelleen. Laskun uskotaan kuitenkin lähiaikoina pysähtyvän, eli mahdollisimman nopeasti nyt kannattaisi valita se optimaalisin laina, pankit kun yrittävät nyt asiakkaita saada näillä matalilla marginaaleilla.

Marginaalit näyttäisivät tällä hetkellä halvempia olevan Ålandsbankenissa, jossa marginaali on 1,25 %, kun tämän vuoden helmikuussa sama pankki olisi antanut lainaa 1,60 prossan marginaalilla. Keskimäärin uuden asuntolainan marginaali oli viime kuussa 1,52 %. Kilpailu kiristyy siis jatkuvasti, joten pankit joutuvat alentamaan marginaalejaan saadakseen asiakkaita. Talousasiantuntijat eivät usko marginaalien kuitenkaan enää laskevan.

Image

Marginaali on siis se siivu, minkä pankki ottaa itselleen asuntolainan korosta. Kokonaiskorko muodostuu marginaalista ja viitekorosta.

Se, mikä asuntolainassa maksaa, johtuu monesta eri asiasta. Esimerkiksi lainanottajan maksukyky. Jos tilanne on rahallisesti hyvä, lainan saa halvemmalla, vaikka tämä kuulostaakin ironiselta. Silloin laina on todennäköisempää saada maksettua, joten pankki pystyy antamaan sen myös riskittömämmin ja siksi edullisemmin. Tottakai hyvät vakuudetkin painavat punnuksissa, samoin paikkakunnan kilpailutilanne. Eniten näistä seikoista kuitenkin vaikuttaa asiakkaan maksukyky, mikä on vähän paskempi homma omalta kohdalta. Uskon, että lainaa kyllä saan ja säästöjäkin on jo, mutta rahallista tilannetta en kiusallanikaan voisi sanoa hyväksi. Mutta kyllä sitä aina yhden asuntolainan pois maksaa, jos ei muuten niin eläkerahoilla. Niin minä uskon, toivottavasti pankki uskoo myös.

OP-Pohjolassa, jossa olen tähän asti uskollisesti hoitanut pankkiasiani ja joka tuntuu minusta luotettavimmalta, lainojen marginaalit pyörivät tällä hetkellä melko alhaisissa 1,25-1,75 prosenteissa. Marginaalien hintahaarukka on laajenemassa, sillä eri asiakkaille lainaa annetaan eri marginaalein. Eli minä varmaan saisin Opltä lainan tuolla korkeimmalla 1,75 % marginaalilla…

En oikein osaa päättää, ottaisinko lainaa heti, vai vielä hetken kuluttua ensin odotettuani marginaalien laskua, mitä saattaa vielä tapahtua jos asuntomarkkinoilla ei ala tilanne kiihtyä. Korot tulevat kuitenkin lähiaikoina nousemaan, koska ne ovat jo todella pitkään olleet alhaiset.

Aion vielä kuitenkin jatkaa lainojen vertailua ja kilpailutusta eri pankkien välillä ja käyn varmaan pyytämässä asiantuntijaneuvoakin asuntolaina-asiaani. On kuitenkin kyse elämäni suurimmasta kaupasta, sadoista tuhansista euroista. Lainan ottaminen vähän pelottaakin. Se tarkoittaa, että joudun sitoutumaan taloon todella pitkäksi aikaa. Toisaalta odotan sitä innolla, toisaalta aristelen. Mitä, jos en viihdykään paikkakunnalla? Entäpä, jos talo ei täytäkään odotuksia?

 

Elämä on kuitenkin riskejä täynnä. Rakastuin taloon, joten miksi en panostaisi siihen paljoa rahaa? Haluan jo asettua aloilleni, ja unelmien taloa olen etsinyt pitkään. Se ei pelaa joka pelkää, vai mitä?

 

Leave a comment